Tur-rapport fra 17mai-tur til Lysøysund 16-20 mai 2024

Klubbtur med inneovernatting og dagsturer fra Lysøysund

Etter at flere teltbaserte klubbturer ble avlyst på grunn av dårlig vær var det fristende å prøve en husbasert klubbtur denne gangen. Turen ble planlagt rundt et Airbnb-sted i Lysøysund med badestamp og egen strand, https://kystperlen.no/ (mest sannsynlig lurt å booke direkte istedenfor Airbnb neste gang). Dette var et hus på 350 m², med 35 sengeplasser, 7 soverom, 3 bad/toalett, badestamp og badstue. Det var plass til 16 rundt middagsbordet, et passelig antall personer for en langhelg, og rikelig med parkeringsplass utenfor huset. Kjøkkenet var ekstremt velutstyrt, med bl.a. to stekeovner, to kaffetrakter og en espressomaskin, mange store gryter, proff-vaskemaskin med halvtimesprogram, og skarpe kniver (under over alle under!!). For fire netter ble prisen for overnatting 2600 kr/person, inkludert sengetøy og håndkle. Ved til badestamp fantes på stedet, men ble betalt utenom, 8 sekker á 90 kr for fire kvelder med varm stamp. 

 

Turlederne hadde tidligere erfaring med Lysøysund som padleturområde, og det har også vært flere klubbturer derfra, både nybegynnerturer og langturer. Det var mulig med både korte og lange turer, og for skjerma og eksponerte turer. Gjester fra Fosen Padleklubb var med på noen av turene, og de bidro også med nyttige erfaringer fra sitt nærområde.

 

Turopplevelser

 • 17 mai: knallvær! Fellestur til Bahamasstrand på Lyngøyskjæra, etter tips fra forhenværende klubbmedlem og lokal hytteeier Morten Karlsen. Dette var et skjær med en skjult hvit strand, og gode muligheter for å nyte sol og godt vær på nasjonaldagen. 16 km tur-retur (med en liten omvei på tilbaketuren). Stranda var lekker, men dessverre i bruk av to turtelduer, så det ble lunsj på svaberget istedet.
 • 18 mai: litt grått men varmt, 7 m/s vind fra vest i værmeldingen. To parallelle turer: 
  • Langtur 23 km t/r til Asenvåg fyr. Noen kuler med motvind på vei ut, lite vind under kryssinga og le langs Asenøya. Lunsj foran fyret. På vei tilbake ble det en time i kanskje 6-7 m/s motvind. Det var tungt og krevde noe tauing, men det ble belønnet med en km medvind og surf etterpå. En liten kollisjon mellom to båter som surfet ga et overraskende velt, men det ble håndtert helt etter boka. På Skjelholmen fikk vi se flotte marmor-formasjoner etter tips fra Ole Kristian Brændøy, Fosen padleklubb. 
  • Korttur 13 km t/r til Farmen-øya Tranøya og rundt Skjørøya. Samme motvind og regn som langturen til å begynne med. Stopp på kjendisøya Tranøya, og lunsj i bukt med steinstrand vest på Skjørøya. Det blåste opp før returen på utsida av Skjørøya, og det ble en spennende retur med god surf (helt uten uhell). 
 • 19 mai: Skitvær, vind og regn. 
  • Fellesturen gikk til Rømmesfjellet, på tursti beskrevet på https://www.orland.no/rommesfjellet/ . Rundtur på merket/vardet sti med tau å holde i noen bratte passasjer, 6.5 km fra huset, 330 høydemeter, tre timer med rolig tempo og rikelig pauser.
  • Motvinds- og motstrømspadling i 7 m/s til Jøssundstraumen for fire entusiaster. Med litt elveerfaring greide vi akkurat å padle opp strømmen, fra bakevje til bakevje, en time før full fjære. Etter en times leiking syntes vi  strømmen var blitt svakere, og da målte vi strømhastigheten til 8 km/t. For den som vil padle straumen ved strømsnu, uten fart i vannet, så kan det antakelig være lurt å være der to timer etter flo eller to timer etter fjære. Uansett tidevann er det enkelt å padle medstrøms, men det kan bli uryddig hvis det er mye vind imot strømmen. Hvorfor padle i strømmen? Noen synes det er morsomt med utfordringer, men for resten kan det åpne muligheten for skjerma padleforhold og fine turer i innhavet Koet.
 • 20 mai: Knallvær, men hjemreisedag. Fellestur rundt Lauvøya: Hytteeier  Morten Karlsen stilte naustet sitt på Tiltrem til disposisjon for sjøsetting og parkering. Ved å kjøre dit og sjøsette der så ble turen rundt Lauvøya 15 km, passelig lang for alle i selskapet (fra huset ville det blitt en langtur på 25 km). Over fjorden til Lauvøya var det 2 km, og vi brukte en halvtime. Så var det ca 5 km langs Lauvøya til Bahamas-strand på Kalvholmen, og lunsj. Underveis plukket vi opp æresmedlem i TKK Leif Tofte (84) og kajakken ved naustet hans. Den korte turen ut til Kalvholmen var ingen ting for Leif, som hadde padlet alene rundt Lauvøya to ganger allerede den uka. Vi skjønte etterpå at Kalvholmen lå i Bingsholmsråsa fuglefredningsområde, og vi ble redde for at vi hadde forbrutt oss mot verneregler. Men heldigvis var det ikke ilandstigningsforbud, og vi holdt oss unna fugler under lunsjen. Reglene sa “Fugler, herunder deres bo, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødig forstyrrelse (jf. viltlovens § 3).” Returen til Tiltrem gikk på østsida av moloen, og gjennom den eneste passasjen i moloen, en kulvert ved navn Suezkanalen i veistrekket nærmest fastlandet (se kartet under)Matopplevelser:

Det var en matglad og sosial gjeng som var med på denne turen. 

 

17mai startet med en gedigen felles 17mai-frokost med bidrag fra alle, med eggerøre, fenalår, røykalaks, croissanter, jordbær, quiche, salat, muffins, potetsalat, osv osv. Middagen var grilling på plattingen av hver enkelt sitt kjøtt og fisk, på husets store gassgrill. Alle bidro til felles tilbehør, det var jordbær til dessert, og etterpå var det kaker i rødt, hvitt og blått  og kaffe. 

 

18 mai stilte matlag 1 opp med laksetartar som forrett, plassbygd lasagne som hovedrett, og fruktsalat til dessert

 

19 mai var det lasagne- og kakerester til innelunch, og til middag disket matlag 2 opp med lokale sitron-ravioli i smør som forrett, Semmelknödel med Gulasch til hovedrett, og is til dessert.

 

Kostnadene for de  gode fellesmåltidene med gode råvarer ble delt i et VIPPS-oppgjør.


Les mer på 
Turrapport.pdf