Workshop i brottpadling, Kvenvær 2020

Ti ivrige padlere var helga i månedsskiftet oktober/november samlet på Storm Brygghus på Hitra for en workshop i brottpadling. Hensikten med workshopen var å ha to spennende dager på sjøen med krevende padling og å tilføre den enkelte og klubben nye erfaringer og læring. Skrevet av: Reidar Sether

2020-11-14
Superadmin

Høye forventninger og mål for helga

Utgangspunktet for helga var bortimot perfekt, med et varsel som sa nesten ikke noe vind, 1,5-2 meter dønning og et tosifret antall plussgrader. På fredag kveld introduserte Håvard et tenkesett for planlegging og gjennomføring av krevende padleturer som Christine og Håvard hadde klekket ut inspirert av Varsom.no og deres Skredkort. Varsom.no hadde igjen hentet inspirasjonen fra Werner Munter sin 3x3 filtermetode for ferdsel i skredterreng. Så om denne måten å tenke og samhandle på kan gjøre den hårete skituren sikrere, kanskje kan vi få samme effekt på den hårete padleturen? Trinn 1 for begge er en grundig turplanlegging der en går gjennom de tre faktorene Gruppe og utstyr, forhold og farvann. Disse tre blir med til trinn 2 ved turstart og trinn 3 ved hvert brott, altså tre ganger tre. Enkelt! Så i to grupper dykket deltakerne ned i de tre faktorene og planla sin beste tur for lørdagen.

 

 

 

Lørdag - første iterasjon for 3*3 brottpadling

På lørdag morgen var det samling 08:30. Vi gjennomgikk trinn 2 i Brottkortet før avgang fra Storm Brygghus, dette gjorde at bare kameratsjekken gjenstod når vi kom ned til sjøen. De to gruppene hadde valgt forskjellige områder for å lete etter den beste brytende sjøen. Den ene gruppa dro nordvestover til området rundt Blåskykøya, mens den andre dro vestover til området nord og vest for Skårøya. Før kl 10 var begge gruppene på vannet, i perfekte turforhold med sol og vindstille.

 

 

Lenger ute rulla derimot gammelsjøen inn og vi var mange som fikk testa og dynka oss godt denne dagen. Ved hvert brott gikk vi gjennom trinn 3: synfaring med observasjon, vurdering og beslutning. Hvor bryter det og hvor ligger det stein? Hvor store kan forholdene bli? Hvor holder vi oss unna og hvor kan vi padle trygt? Det tar ikke lange tida nå¨r en kommer inn i det og gir gruppa en systematikk og et felles språk for å finne balansen mellom utfordringer og sikkerhet i brottet.

Her er noen glimt fra lørdagens opplevelser. Nederst finner du Reidars video fra begge dagene.

 

 

Begge gruppene hadde en fin dag på sjøen og returnerte til utgangspunktet i mørket etter å ha tilbakelagt over 20 km og vært ute i ca 8 timer. Vel tilbake på Storm Brygghus ble det servert utmerket fiskesuppe, vi snek inn et trinn fire (se Brottkortet) og gikk gjennom dagens turer og diskuterte erfaringene hver gruppe hadde gjort seg i løpet av dagen. Så lagde vi nye grupper som startet med trinn 1 igjen: turplanlegging for søndagen.

Helgas akademiske høydepunkt sto Arne for da han holdt et fornøyelig og lærerikt foredrag om bølger.

 

 


Søndag - andre iterasjon for 3*3 brottpadling

Søndagen startet på samme måte som lørdagen med tidlig frokost og samling kl. 08.30. Var varselet for vind og dønning og som vi hadde forutsett det på trinn ett går, og ikke minst, hadde kroppene tålt gårsdagens strabaser og klare for én til? De to gruppene padlet også i dag i hver sin retning, med avtale om å være tilbake på land kl 15.15. Været var nydelig på også på søndag, 12 plussgrader og vindstille på den første dagen i november kan man ikke klage over. Ingen av gruppene fant like gode brott som på lørdag, men alle hadde nok en nydelig dag på sjøen. Etter at alle var på kommet seg på land var det på tide å avslutte helga med en siste oppsummering på Storm Brygghus. Alle var enige om at det hadde vært en kjempehelg, med gode padleforhold, mye læring og flotte folk :)

Noen glimt fra søndagen. Nederst finner du Reidars video fra begge dagene.

 

 

 

 

PADLERE: I tillegg til organisator og primus motor Håvard stilte Callum, Olve, Finn, Christine, Wolfgang, Arne og Reidar fra TKK. Trond og Anne hadde dessuten tatt turen fra nabofylket i sørvest.

FOTOGRAFER: Reidar, Anne, Wolfgang, Arne, Håvard og Olve. KART OG LAYOUT: Håvard

 

Padleruter lørdag og søndag for begge gruppene

 

 

 

Brottkortet i sin siste, oppdaterte utgave. Last gjerne ned som pdf, skriv ut dobbeltsidig, laminer og ta med på turplanlegging og tur. Lesbart fra A5 og oppover. Kortet er under stadig utvikling, her i versjon 3.0 fra november 2020.