På siste styremøte før sommeren ble det besluttet at surfski blir egen padlegren i TKK med egen surfskisjef. Nå i helgen fikk klubben tre godkjente surfskitrenere. En milepæl for TKK!

De tre deltakerne på kurset; Fernando Perez-Fdez, Torleif Holm og Øyvind Anda fikk kyndig trenerveiledning av surfskiekspert Kristian Hermansen, som i anledningen hadde reist helt fra Arendal. Kristian sitter i padleforbundets tekniske komité for surfski og er leder i Arendal kajakklubb. 

Trenerkurset er et ledd i utviklingen av surfski som egen padlegren i klubben. Fra våren 2024 er planen at det arrangeres egne kurs i surfski. Surfskisjefen i klubben jobber i disse dager frem et introkurs og et grunnkurs basert på padleforbundets våttkortstige for surfski, men med noen lokale variasjoner. I tråd med TKK sine retningslinjer skal alle som låner surfski ha minimum grunnkurs. Introkurset er derfor tenkt primært for de som har grunnkurs eller høyere kvalifisering fra andre padlegrener.

Hva er surfski?

Surfski er en padlegren som vokser raskt i Norge, men det er fortsatt mange som ikke kjenner til grenen. Hovedforskjellen på en surfski og en vanlig havkajakk er at surfskien har et lukket skrog, og at padleren sitter oppå skroget i en sittebrønn. Det medfører at en surfski er synkefri. I tillegg til at den er selvdrenerende, gjør dette at mange bruker surfski til trening, korte turer og lek i bølger. Surfski er rask og designet for å kunne brukes i svært tøffe forhold. I dag finnes det et bredt utvalg båter innenfor surfskisjangeren, fra båter som er like stødige som havkajakker, til raske elite-modeller, med omtrent samme stabilitet som en K1 racer. TKK har båter i de fleste sjangere, og vi anbefaler å starte med en av de mer stabile og videre ta steg for steg.

Denne videoen fra Ut i naturen forklarer godt hva en surfski er.

Flott! Kan jeg bare ta en surfski og sette i gang nå?

Nei, dessverre! Surfskiene er mer sårbare for skader enn havkajakker, samtidig som det er viktig å vite hvordan man gjør egenredning. Dette vil du lære på kurs. Men ønsker du å tjuvstarte før vi setter i gang kursing er du er velkommen på en økt sammen med en av trenerne, når det er anledning til det. Frem til du har godkjent kompetanse må du padle sammen med trener. Kontakt surfskisjef Øyvind Anda!

Fire kajakker på vei opp Nidelva!
Fire surfski på vei gjennom kanalen!

Tusen takk til Kristian Hermansen for et godt gjennomført kurs! TKK er klar for surfski!